فلز ، دسته ی از اجسام سخت است که برای حک برروی آن نیاز به نیروی زیادی هست.حکاکی برروی فلز نوعی چاپ به حساب می آید . این روش برای حک تصاویر ، حروف و کلمات استفاده می شود. تاریخچه ی این فن به ساخت و حک برروی اسلحه و زیورآلات در قرون وسطی ( سده پنجم تا پانزدهم میلادی ) برمی گردد.
انواع روش های حکاکی برروی فلز :
روش های مختلفی برای حکاکی برروی فلز وجود دارد، ما در این مقاله قصد داریم درباره 7 روش حکاکی برروی فلز با شما صحبت کنم ، تا پایان این مقاله همراه ما باشید:
دستگاه های لیزری :
اگر به دنبال بروز ترین و جدید ترین روش های حک برروی فلز هستید، بهترین انتخاب برای شما دستگاه های حکاکی لیزری می باشد.
میتوان دستگاه های حکاکی لیزری را به مدل های CO2 و YAG و FIBER تقسیم کرد.
دستگاه های CO2 برای حکاکی و برش غیرفلزات ، لیزر YAG برای دستگاه های جوش جواهرات و مهر سازی و دستگاه های لیزر FIBER برای حکاکی فلزات استفاده میشوند .
حکاکی فلزات با استفاده از دستگاه لیزر فایبر مزیت های زیادی دارد که از جمله آن میتواند این دستگاه میتوان به ماندگاری بالا ، سرعت بالا در حکاکی اشاره نمود.
FIBER :
دستگاه های لیزر فایبر در دو مدل پرتابل و میزدار قابل تهیه هستند، این دستگاه جایگزین خوبی برای دستگاه های حکاکی قدیم مانند دستگاه حک ضربه ای و دستگاه CNC هستند.
دستگاه های حکاکی ضربه ای :
حکاکی ضربه ای ، جهت حکاکی بر روی قطعات فلزی سبک مورد استفاده قرار می گیرند . این دستگاه توانایی حکاکی برروی برنج ، آلومینیم ، استیل ، مس و انواع فولاد را دارد.دستگاه های حکاکی ضربه ای در بین صنوف مختلف با نام های مانند دستگاه حکاکی سوزنی ، حکاکی کوبشی نیز شناخته میشود. از مزایای این روش قیمت مناسب این دستگاه هست.
دستگاه CNC :
دستگاه CNC در واقع یک فرز صنعتی به حساب می آید که با استفاده از نرم افزار های کامپیوتری قابل کنترل است ، این نرم افزار ها باعث میشود دخالت نیرویی انسانی به حداقل برسد و با این دستگاه می توان تمام طرح ها را بر روی فلز حکاکی کرد فقط کافی است از نرم افزار گرافیکی مناسب استفاده کنید. قابل ذکر است که دستگاه های CNC نیاز به سوله های بزرگ دارند و قیمت این دستگاه نسبتا زیاد است.
حکاکی اسکرایب :
حک اسکرایب جایگزین حکاکی ضربه ای در عرصه صنعت به حساب می آید . در حکاکی اسکرایب مانند ضربه ای برخورد بر روی سطح فلز را با استفاده از سوزنی انجام میشود .از مزیت های این روش به صدای کمتر نسبت به حکاکی ضربه ای میتواند اشاره کرد.
حکاکی پرسی :
حکاکی پرسی از قدیمی ترین روش های به حساب می آید . این روش به علت سرعت نسبتا خوبی که دارد همچنان مورد استفاده قرار میگیرد، ولی از معایب این روش میتواند به ثابت بودن طرح ها حکاکی و فرسودگی بالا دستگاه اشاره کرد.
حکاکی الکتروشیمیایی:
روش حکاکی الکتروشیمیایی یکی از ارزان ترین و متفاوت ترین روش ها برای حکاکی برروی فلزات به شمار می آید. عمق حکاکی این روش از سه میکرون تا حداکثر صد پنجاه میکرون بسته به جنس فلز مد نظر شما میتوانند متفاوت باشد . این روش برروی تمامی فلزات اعم از آلومینیوم ، مس و تمامی آلیاژ ها و اجسام آبکاری شده قابلیت حکاکی دارد.
حکاکی رول مارکینگ:
مدل حکاکی رول مارکینگ یا نورد غلطکی یکی از روش های حکاکی برروی اجسام گرد به شمار می آید. با استفاده از دستگاه رول مارکینگ میتواند برروی فلنج حکاکی انجام داد.
برای خرید دستگاه مناسب برای حکاکی برروی فلزات باید نکات زیر را مدنظر قرار داد:
- فضای مورد نیاز دستگاه.
- هزینه های نگهداری و استهلاک دستگاه
- مقدار مصرف انرژی مورد نیاز دستگاه
- دور ریز های فلز در هر بار حکاکی
با معرفی تمامی روش های حکاکی برروی فلز میتواند گفت دستگاه های لیزر نسبت به دیگر روش ها از مزایایی بیشتری برخودار هستند پس در زمان انتخاب بهترین گزینه برای حکاکی برروی فلزات دستگاه های لیزر FIBER میتوانند باشند.
معایب و محدودیت های دستگاه لیزر فایبر :
- دستگاه لیزر فایبر محدودیت در ابعاد حکاکی دارند، بیشتر ابعاد حکاکی این دستگاه 30*30 هست .
- از دیگر معایب این دستگاه میتواند به عدم حکاکی برروی اجسام شفاف مانند شیشه اشاره کرد.
از دستگاه لیزر فایبر در کدام صنایع می تواند استفاده کرد ؟
این دستگاه می تواند در صنایع خودروسازی ، پزشکی ، طلا و جواهر سازی، حکاکی برروی قطعات الکترونیکی، صنعت چاپ و تبلیغات ، دوربین مدار بسته و….. اشاره کرد.
آخرین دیدگاهها